Stoftyper

Organza dreamy sky

Kend dine stoftyper

Hos The Fabric Lounge er vi vilde med at sy vores tøj i naturlige materialer. Derfor finder du primært metervarer i uld, silke, bomuld og viscose. Du kan også ind imellem finde hør, mohair og cashmere, ofte som blandinger med andre materialer.

Selvom vi er mest til de naturlige materialer (viscose er ikke helt naturligt, men vi er vilde med det alligevel), så vil du også kunne finde metervarer med indhold af polyester, polyamid, elastan, acetat og lurex (metal). Vi bestræber os på at holde de syntetiske fibre på et minimum, men nogle gange er et stykke stof for lækkert til at skrotte, blot fordi det indeholder en smule syntetiske fibre. Andre gange vil det ligefrem være en fordel for stoffet at det indholder fx polyester, da det er med til at øge holdbarheden.

Materialernes egenskaber

Hvorfor skal jeg sy mit tøj i uld?

Uldens egenskaber gør den velegnet til beklædning, der skal holde til lidt af hvert, og samtidigt forblive ordentligt at se på. Modsat manges opfattelse, kan man faktisk bruge uldtøj året rundt. Uld hjælper med at regulere din temperatur, og det føles ikke vådt, hvis du sveder – det kan absorbere 35% af sin egen vægt, uden at føles fugtig. Desuden er uld selvrensende, så du kan ofte slippe afsted med at opfriske dit uldtøj ved at hænge det op udendørs eller på badeværelset efter et varmt bad, så dampen kan trænge igennem ulden og tage snavs med sig ud af stoffet. Der er derfor ikke er behov for at vaske uldtøj ret ofte. Når behovet opstår, kan de fleste uldkvaliteter sagtens vaskes i din maskine på uldprogram og med uldvaskemiddel. Hvis du har syet en blazer eller et andet komplekst stykke beklædning, vil rens dog ofte være den bedste mulighed – som for tilsvarende købt tøj.

Se vores udvalg af uld her <<

Hvorfor skal jeg sy mit tøj i silke?

Silke emmer af luksus, og er for mange forbeholdt særligt tøj, som ikke skal bruges ofte. Men sådan behøver det ikke at være. Der er mange kvaliteter af silke, så hvis du ikke er til det klassiske blanke look, kan du gå efter f.eks sandvasket silke eller en silke crepe, som er mere mat i udtrykket. Silke er en naturlig fiber, der som uld kan absorbere en del fugt, uden at virke fugtig. Desuden er silkefiberen glat, og det bidrager til den bløde, lækre følelse. Silke skal behandles nænsomt ved vask, da grovere materialer kan slide på silkens overflade. De fleste typer silke kan tåle at blive vasket i maskine ved lav temperatur på et uld/silke program, og med uld-/silkevaskemiddel. Det er også en mulighed at vaske silke i hånden, eller få det renset.

Se vores udvalg af silke her <<

Hvorfor skal jeg sy mit tøj i bomuld?

Bomuld er den mest udbredte naturfiber til tøjproduktion. Den er åndbar, komfortabel og slidstærk, er nem at vaske og har stor absorberingsevne. Bomuldsjersey er ofte lidt kraftigere end jersey af for eksempel bambus eller viskose. Vævet bomuld findes i et utal af varianter. Bomuld krymper, så det er ekstra vigtigt at forvaske dit stof, inden du syer i det. Til beklædning skal du forvaske på de temperaturer, du vil vaske dit tøj ved, typisk 30-40 grader.

Se vores udvalg af bomuld her <<

Hvorfor skal jeg sy mit tøj i viskose?

Viskose er baseret på et naturligt materiale, nemlig nedbrudt træ eller andre planter (cellulose), som er omdannet til fibre ved hjælp af forskellige kemiske processer. Det er et såkaldt halvsyntetisk eller semisyntetisk materiale. Viskose kan have mange forskellige udtryk, og er et materiale med mange muligheder. Det kan være glat som silke eller minde mere om uld eller bomuld. Viskose er komfortabelt, og mange vælger dette materiale netop fordi det er rart at have mod huden. Det draperer flot og bliver ikke statisk. Viskose skal vaskes ved så lav temperatur som muligt, og ikke over 40 grader. Hvis det krøller sig sammen under vask, kan det let stryges/dampes tilbage i form.

Viscose kan fremstilles på flere måder, og alt efter metoden hedder stoffet noget forskelligt. Under kategorien viskose i shoppen vil du også ind imellem kunne finde Lyocell, Cupro, Modal og Tencel, som også alle er semisyntetiske fibre baseret på cellulose.

Se vores udvalg af viscose her <<